SOS από τους γιατρούς: Οι Έλληνες παίρνουν αντιβίωση με το παραμικρό

xapia

Οι γιατροί προειδοποιούν για τις συνέπειες από την αλόγιστη και επικίνδυνη χρήση των αντιβιοτικών για την έξαρση της γρίπης. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τονίζει ότι τόσο η φετινή γρίπη όσο και άλλες ιώσεις οφείλονται σε >200 είδη ιών και όχι σε μικρόβια. Στις ιώσεις τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά, οπότε δεν πρέπει να χορηγούνται εύκολα από τους ιατρούς και πολύ περισσότερο να τα παίρνει μόνος του ο ασθενής από το φαρμακείο.

«Στους Έλληνες όμως έχει επικρατήσει η άποψη ότι πρέπει να παίρνουν αντιβιοτικά για κάθε πυρετό που κάνουν. Αλλά, δεν γνωρίζουν ότι ταυτόχρονα «εισπράττουν» και τις ανεπιθύμητες ενέργειες των αντιβιοτικών, όπως διάρροια, επικίνδυνες αλλεργίες κ.λ.π και το σημαντικότερο ίσως, ότι αναγκάζουν τα μικρόβια των φυσιολογικών τους χλωρίδων να αποκτήσουν αντοχή στα αντιβιοτικά που χρησιμοποίησαν. Για τις ιώσεις άλλωστε, υπάρχει μια σύγχρονη παροιμία που λέει: «βήχας – πονόλαιμος -συνάχι, ίωση είναι και μόνη θα περάσει»» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι γιατροί της Αθήνας.

Ας σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με την μεγαλύτερη κατανάλωση αντιβιοτικών στην «κοινότητα» με συνέπεια να είναι και η πρώτη χώρα με αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά όπως και η μόνη στο Δυτικό κόσμο που ο ασθενής μπορεί να προμηθευθεί αντιβιοτικά από το φαρμακείο χωρίς συνταγή Ιατρού.

Σε πολλές έρευνες, καταγράφεται ότι :

• Το 20% των ανθρώπων που λαμβάνει αντιβιοτικά τα αγοράζει μόνο του και τα πληρώνει με δικά του χρήματα,

• Το 36% φυλάει στο σπίτι του τα αντιβιοτικά για ώρα ανάγκης, σήμερα που σε κάθε γωνία υπάρχει και ένα φαρμακείο!

• Περίπου 60% των Ελλήνων αναφέρει ότι πήρε αντιβιοτικά τον τελευταίο χρόνο ενώ είναι δικαιολογημένο επιστημονικά σε λιγότερο από 10%.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων , οι γιατροί τονίζουν ότι πρόκειται για βήχα, πονόλαιμο, συνάχι και πυρετό δηλαδή για καθαρά ιογενείς λοιμώξεις που τα αντιβιοτικά είναι εντελώς άχρηστα.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα απλά μέτρα υγιεινής όπως είναι: η αποφυγή συγχρωτισμού, το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό και η κάλυψη της μύτης και του στόματος όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε που μας προφυλάσσουν από τις ιώσεις» , επισημαίνει ο ΙΣΑ.

Σήμερα η διεθνής επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί ότι έφθασε πλέον το τέλος των αντιβιοτικών. Θα πρέπει λοιπόν να τα χρησιμοποιούμε σωστά με την καθοδήγηση του ιατρού μας, όταν πρέπει, για όσο διάστημα χρειάζεται και στη σωστή δοσολογία.

Επομένως καθήκον όλων μας είναι να διαφυλάξουμε αυτά τα πολύτιμα φάρμακα που στην κυριολεξία σώζουν ζωές, για εμάς και για τις επόμενες γενεές ώστε να παραμείνουν δραστικά, καταλήγουν οι γιατροί της Αθήνας.

Υπενθυμίζουμε ότι μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και απαραίτητα στοιχεία συνεπικουρούμενη και από φυσικά συμπληρώματα διατροφής όπως η σπιρουλίνα, η χλωρέλλα και η κόκκινη άλγη ενισχύουν σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα και θωρακίζουν τον οργανισμό απέναντι σε ιώσεις και κρυολογήματα.

Μερική αναδημοσίευση του άρθρου από news247.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*