Τι γνωρίζουμε για τις ευεργετικές ιδιότητες των φυκιών

Seaweed (1)

Σε γενικές γραμμές, μπορεί να ειπωθεί ότι μια διατροφή η οποία περιέχει ποικιλία συστατικών και στην οποία υπάρχει και ένα ποσοστό προϊόντων φυκιών και άλγης, για παράδειγμα ένα 10% όπως συμβαίνει στην Ιαπωνία, προάγει την ευεξία. Αυτό συμβαίνει βασικά λόγω της υψηλής συγκέντρωσης σημαντικών μεταλλικών στοιχείων και βιταμινών στα φύκια και στην άλγη. Αυτά τα μεταλλικά στοιχεία στα φύκια βρίσκονται σε μορφές που είναι γνωστές ως χηλιωμένες ή κολλοειδείς που ενισχύουν τη βιοδιαθεσιμότητά τους στο σώμα. Τα φύκια είναι επίσης μια καλή πηγή πρωτεΐνης και ουσιωδών αμινοξέων.

Επί προσθέτως, τα θαλάσσια φύκια έχουν πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες από τα λαχανικά και τα φρούτα καθώς αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό τόσο από διαλυτές όσο και από αδιάλυτες φυτικές ίνες. Επειδή οι φυτικές ίνες δεν χωνεύονται εξ ολοκλήρου, δεν συνεισφέρουν σε θερμίδες, αλλά ενισχύουν τη λειτουργία της πέψης απορροφώντας νερό και έτσι διευκολύνουν τη δίοδο του φαγητού από το έντερο. Οι διαλυτές φυτικές ίνες ιδιαιτέρως, επιβραδύνουν το ρυθμό κατά τον οποίο απορροφούνται οι υδατάνθρακες κάτι το οποίο βοηθά στη μείωση των επιπέδων των σακχάρων στο αίμα, ένα πιθανό πλεονέκτημα για τους διαβητικούς.

Επίσης, τα αλγινικά οξέα που βρίσκονται στα τοιχώματα του κυττάρου των καφέ φυκιών εμφανίζονται να έχουν την ευεργετική ιδιότητα να μπορούν να δεσμεύουν βαρέα μέταλλα και ραδιενεργά ισότοπα όπως το στρόντιο-98 και το ιώδιο-131. Έχει δειχθεί ότι το αλγινικό νάτριο μειώνει την πρόσληψη του στρόντιου στο έντερο κατά επτά φορές. Ένα μειονέκτημα, ωστόσο, είναι ότι οι φυτικές ίνες μπορεί να κατακρατήσουν σημαντικά θρεπτικά στοιχεία, εμποδίζοντάς τα να απορροφηθούν από το πεπτικό σύστημα.

Τα φύκια, ειδικά τα καφέ φύκια, περιέχουν χλωροφύλλη, καροτενοειδή, βιταμίνες, στερόλες και φαινόλες που περιέχουν καλά τεκμηριωμένες αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών ασθενειών και μερικών τύπων καρκίνου. Μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη δείχνουν επίσης ότι τα φύκια προστατεύουν από ιογενείς ασθένειες (ιώσεις) και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα σχετικά υψηλά επίπεδα ακόρεστων και ουσιωδών λιπαρών οξέων, ειδικά το ωμέγα-3 λιπαρό οξύ EPA, είναι ένας καλός λόγος για να τρώτε φύκια. Είναι ευρέως αποδεκτό ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα δρουν ενάντια στις καρδιαγγειακές ασθένειες και μειώνουν τους κινδύνους από τα σοβαρά επακόλουθα που προκύπτουν από θρόμβους στο αίμα και επίσης αναχαιτίζουν τη συσσώρευση της χοληστερίνης στις αρτηρίες.

Τα ωμέγα-3 επίσης παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, ειδικά μέσα στη μήτρα και κατά το πρώτο έτος της ζωής του παιδιού, και πιθανώς βοηθούν στη διατήρηση της καλής λειτουργίας τους μέχρι τα βαθιά γεράματα. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι η επαρκής πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, με την κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στα ωμέγα-6 και στα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων ψυχολογικών ασθενειών όπως η διπολική διαταραχή, η σχιζοφρένεια και κάποιες νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Τα παραπάνω πρέπει να μελετηθούν υπό το πρίσμα δύο περιστάσεων. Πρώτον, η διατροφή στις δυτικές κοινωνίες βρίσκεται εκτός ισορροπίας όσον αφορά την αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, καθώς η κατανάλωση ωμέγα-6 λιπαρών οξέων είναι πολύ υψηλή. Δεύτερον, μια σημαντική αύξηση στα περιστατικά ψυχικών ασθενειών έχει αρχίσει να εμφανίζεται ακολουθώντας τις διαδεδομένες ασθένειες που μάστισαν τον 20ο αιώνα και σχετίζονται με τον τρόπο ζωής δηλαδή τις καρδιαγγειακές ασθένειες, την υπέρταση, την παχυσαρκία, το διαβήτη τύπου 2 και τον καρκίνο. Αρκετές έρευνες δείχνουν ότι αυτό μπορεί να αποδοθεί σε διατροφικούς παράγοντες, που περιλαμβάνουν πολύ λίγες φυτικές ίνες, ελάχιστα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και υπερβολικές θερμίδες, συμπεριλαμβανομένων αυτών από επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Μία από τις πιο σημαντικές συνεισφορές των φυκιών στην ευεξία μπορεί να αποδειχτεί ότι είναι ο συνδυασμός των αποτελεσμάτων που φέρουν οι φυτικές ίνες και οι στερόλες των φυκιών, ειδικότερα οι φουκοστερόλες. Εκτός από τον ευεργετικό τρόπο με τον οποίο δρουν οι διαλυτές και οι αδιάλυτες φυτικές ίνες στο πεπτικό σύστημα και αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού, επίσης φαίνεται ότι επηρεάζουν θετικά και το κυκλοφορικό σύστημα. Οι φουκοστερόλες προκαλούν μία μείωση στα επίπεδα χοληστερίνης του αίματος.

Οι μηχανισμοί που είναι υπεύθυνοι για όλα αυτά δεν είναι πλήρως γνωστοί, ωστόσο έρευνες έχουν δείξει ότι είναι πιθανό να εμπλέκονται ορισμένοι μηχανισμοί διαφορετικοί μεταξύ τους. Αρχικά, η φουκοστερόλη εμποδίζει τη βιοσύνθεση της χοληστερίνης. Δεύτερον, φαίνεται ότι η φουκοστερόλη αυξάνει την ονομαζόμενη καλή χοληστερίνη (HDL ή λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας – high density lipoprotein) και μειώνει την κακή χοληστερίνη (LDL ή λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας – low density lipoprotein). Τρίτον, η περιεκτικότητα φυτικής ίνας έρχεται στο προσκήνιο. Για παράδειγμα, τα επίπεδα χοληστερίνης στο συκώτι μειώνονται όταν τα αλγινικά οξέα που κινούνται μέσα στο έντερο δεσμεύουν χολικά άλατα και μαζί με αυτά μία ποσότητα χοληστερίνης, τα οποία όλα μαζί αποβάλλονται από το σώμα.

Επιπλέον, αποδεικνύεται ότι μερικά από τα πολυσακχαρίδια των φυκιών επίσης μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης (LDL), της ελεύθερης χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Τα συνδυασμένα αποτελέσματα των φυτικών ινών και των στερολών των φυκιών σε ολόκληρο το σύμπλεγμα των προβλημάτων που συνδέονται με τη χοληστερίνη και τη μεταφορά της μέσα στο σώμα είναι επομένως θετικά και μπορούν να βοηθήσουν να μειωθούν οι κίνδυνοι των καρδιαγγειακών ασθενειών.

Έχει επίσης δειχθεί ότι η φουκοστερόλη έχει και μία άλλη σημαντική λειτουργία, η οποία εμποδίζει το σχηματισμό θρόμβων στο αίμα λειτουργώντας ως αντιπηκτικό. Αυτό συμβαίνει διότι η φουκοστερόλη ενισχύει τη δράση ενός παράγοντα (ενεργοποιητικός παράγοντας πλασμινογόνου), ο οποίος μέσω μιας σειράς βιοχημικών βημάτων, έχει ως αποτέλεσμα τον αυξημένο σχηματισμό πλασμίνης, ενός ενζύμου που βοηθά στη διάλυση των θρόμβων του αίματος. Είναι πιθανό να δρα συνεργατικά με τα αποτελέσματα που παράγονται από τα πολυσακχαρίδια των φυκιών, ειδικότερα τη φουκοειδίνη, η οποία βρίσκεται συχνότερα στα καφέ φύκια konbu και wakame. Η φουκοειδίνη βοηθά το σχηματισμό ηπαρίνης, ένα φυσικά σχηματισθέν αντιπηκτικό, το οποίο επιτρέπει στους μηχανισμούς του ίδιου του σώματος να αποσυνθέτουν τους θρόμβους.

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1980 και του 1990, οι επιστήμονες έψαχναν για συγκεκριμένες βιολογικά δραστικές ουσίες στα φύκια. Υπολογίζεται ότι στη δεκαετία ανάμεσα στο 1977 και στο 1987, το 35% όλων των νέων ανακαλυφθέντων φυσικών ουσιών προέρχονταν από τα φύκια και την άλγη. Καθώς αυτές οι προσπάθειες συνεχίζονται ακόμα, στις μέρες μας έχουν αρχίσει να κατευθύνονται πιο εντατικά προς τους θαλάσσιους μικροοργανισμούς.  Ωστόσο, περαιτέρω έρευνα είναι πιθανό να αποκαλύψει βιοενεργές ουσίες στα φύκια που έχουν ειδικές φαρμακευτικές ιδιότητες και ιδιότητες που προάγουν την υγεία. Παρόλα αυτά, δεν είναι προφανές αν αυτές οι ιδιότητες μπορούν να αποδοθούν σε μία ή μερικές από αυτές τις ουσίες ή πρέπει να αποδοθούν στο συγκεκριμένο συνδυασμό στον οποίο βρίσκονται στα φύκια και που είναι πιθανό να τους επιτρέπει να δρουν συνεργατικά.

Συμπερασματικά, φαίνεται ότι, μιλώντας γενικά, τα φύκια ως μια οντότητα με όλα τα συστατικά τους μέρη έχουν ένα κατά κύριο λόγο θετικό αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία.

Χωρίς αμφιβολία, τα φύκια είναι ανάμεσα στους πλέον προφανείς υποψηφίους για το ρόλο τον τροφοφαρμάκων, που είναι τρόφιμα τα οποία εμφανίζουν ευεργετικές, προληπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες.

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*