Τα φυσικά συστατικά των καλλυντικών μας: έλαιο περγαμόντου (Citrus Aurantium Bergamia Oil)

bergamot-oil-benefits

Τα οφέλη για τη υγεία του ελαίου περγαμόντου μπορούν να αποδοθούν στις ιδιότητές του ως αποσμητικό, επουλωτικό, αντισκωληκικό, αντιβιοτικό, αντισηπτικό, αντισπασμωδικό, καταπραϋντικό, αναλγητικό, αντικαταθληπτικό, απολυμαντικό, αντιπυρετικό και χωνευτικό.

Το περγαμόντο, που φύεται κυρίως στην Καλαβρία της Ιταλίας και φυτρώνει σε κοντά δέντρα που ανθίζουν την άνοιξη, είναι ένα εσπεριδοειδές του οποίου η φλούδα χρησιμοποιείται για την εξαγωγή αιθέριου ελαίου περγαμόντου. Η επιστημονική ονομασία του περγαμόντου είναι Citrus Aurantium var. ή Citrus Bergamia. Είναι ένα τροπικό φυτό ωστόσο ευδοκιμεί και στην Ευρώπη. Το ισχυρό του άρωμα το καθιστά ένα δημοφιλές συστατικό σε πολλά αρώματα και πολλές φορές χρησιμοποιείται ως η σημαντική «τελική νότα». Περίπου το ένα τρίτο των ανδρικών και τα μισά από τα γυναικεία αρώματα περιέχυον έλαιο περγαμόντου. Παράγεται μέσω κρύας συμπίεσης σε αντίθεση με την απόσταξη μέσω ατμού που παραγόνται πολλά άλλα αιθέρια έλαια. Μία από τις πιο κοινές εφαρμογές για την οποία ίσως να μην έχετε ακούσει είναι η χρήση του στο μαύρο τσάι. Η χρήση αιθέριου ελαίου περγαμόντου στο μαύρο τσάι του δίνει μια διαφορετική ονομασία – Earl Grey!

Το έλαιο περγαμόντου έχει μία πολύ γλυκιά μυρωδιά και είναι από τα αγαπημένα μεταξύ των θεραπευτών της αρωματοθεραπείας. Έχει μια σειρά από ιατρικές και βιομηχανικές εφαρμογές λόγω των ιδιοτήτων του, πολλές από τις οποίες αναφέρονται παρακάτω.

Τα οφέλη για την υγεία του ελαίου περγαμόντου

Αντικαταθλιπτικό & Τονωτικό: Τα συστατικά του ελαίου περγαμόντου, όπως το Alpha Pinene και το Limonene, είναι αντικαταθληπτικά και τονωτικά από τη φύση τους. Δημιουργούν μια αίσθηση φρεσκάδας, χαράς και ενέργειας σε περιπτώσεις λύπης και κατάθλιψης βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος. Επίσης παρακινούν τις εκκρίσεις ορμονών, βοηθώντας έτσι τη διατήρηση κατάλληλων μεταβολικών ρυθμών. Αυτή η διεγερκτική επίδραση αυξάνει επίσης την έκκριση χωνευτικών υγρών, χολής και ινσουλίνης, βοηθώντας έτσι τη χώνεψη, τη σωστή απορρόφηση των θρεπτικών, την αφομίωση και αποσύνθεση των σακχάρων και την επακόλουθη μείωση του σακχάρου στο αίμα. Η ορμονική επίδραση του αιθέριου αλαίου του περγαμόντου είναι μερικώς η αιτία που είναι τόσο ισχυρό σε αυτές τις νευρολογικές και ψυχικές παθήσεις.

Αντιβιοτικό % Απολυμαντικό: Κάποια από τα συστατικά του αιθέριου ελαίου περγαμόντου είναι από τη φύση τους αντιβιοτικά και απολυμαντικά. Εμποδίζουν την ανάπτυξη μικροβίων, ιών και μυκήτων. Επίσης προστατεύουν αποτελεσματικά από μολύνσεις, συμπεριλαμβανομένου αυτών του δέρματος. Αν χρησιμοποιείται συστηματικά στο νερό του μπάνιου ή σε σαπούνια (ήδη χρησιμοποιείται κατά κόρον σε σαπούνια περιποίησης του δέρματος), το δέρμα και οι τρίχες παραμένουν προστατευμένα από μολύνσεις και αρχίζουν να λάμπουν. Επίσης, καταπολεμά λοιμώξεις του εντέρου, του ουροποιητικού συστήματος και των νεφρών.

Αναλγητικό: Το αιθέριο έλαιο του περγαμόντου μειώνει την αίσθηση του πόνου στο σώμα. Στην πραγματικότητα, παρακινεί την έκκριση ορισμένων ορμονών που μειώνουν την ευαισθησία των νεύρων στον πόνο. Έτσι, είναι πολύ χρήσιμο στις περιπτώσεις πονοκεφάλων, διαστρεμμάτων, μυϊκών πόνων ή άλλων συμπτωμάτων που απαιτούν υψηλή δόση αναλγητικών χαπιών. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να αποφύγετε τις επικίνδυνες παρενέργειες πολλών φαρμάκων που μπορούν να βλάψουν το συκώτι και τα νεφρά, αν στηριζόμαστε σε αυτά σε μεγάλο βαθμό, όπως επίσης να αραιώνουν το αίμα ή να προκαλούν αϋπνίες.

Χαλαρωτικό & Ηρεμιστικό: Τα φλαβονοείδη που είναι παρόντα στο έλαιο περγαμόντου είναι πολύ καλά χαλαρωτικά επίσης. Καταπραΰνουν τα νεύρα και μειώνουν τη νευρική ένταση, το άγχος και το στρες, τα οποία όλα βοηθούν στο να θεραπεύσουν ασθένειες που σχετίζονται με το στρες όπως αΰπνίες, υψηλή πίεση και κατάθλιψη. Επίσης, μπορούν να διεγείρουν τη δράση συγκεκριμένων ορμονών στο αίμα, που οδηγούν σε αισθήματα χαλάρωσης και ηρεμίας, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη.

Xωνευτικό: Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, το αιθέριο έλαιο περγαμόντου ενεργοποιεί και αυξάνει τις εκκρίσεις των χωνευτικών οξέων, ένζυμα και χολή και διευκολύντει τη χώνεψη. Επίσης συγχρονίζει και ρυθμίζει την περισταλτική κίνηση των εντέρων και με αυτό τον τρόπο, επιταχύνει τη χωνευτική διαδικασία και μειώνει την ένταση στον εντερικό σωλήνα. Έτσι, το έλαιο περγαμόντου μπορεί να μειώσει τη δυσκοιλιότητα, να κάνει τις κινήσεις των εντέρων πιο τακτικές και να προστατέψει από γαστρεντερικές επιπλοκές, όπως καρκίνο του παχέος εντέρου και άλλες δυσάρεστες ή επικίνδυνες καταστάσεις.

Επουλωτικό: Αυτή η ιδιότητα του έλαιου περγαμόντου είναι η αιτία πίσω από την εκτεταμένη χρήση του στα καλλυντικά και στα προϊόντα περιποίησης δέρματος όπως σαπούνια ομορφιάς, κρέμες και λοσιόν. Επουλωτικό σημαίνει ότι βοηθά στην εξαφάνιση ουλών και άλλων σημαδιών από το δέρμα. Καθιστά επίσης την κατανομή των χρωστικών ουσιών του δέρματος και της μελανίνης ομοιόμορφη, έχοντας σαν αποτέλεσμα το ξεθώριασμα των σημαδιών και έναν ελκυστικό τόνο δέρματος. Αυτό το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται συχνά για να εξαφανίσει τις άσχημες επιδράσεις της ακμής, που μπορούν να αφήσουν ορατά σημάδια για πολλά χρόνια.

Αντιπυρετικό: Ένα αντιπυρετικό είναι μια ουσία ή ένας παράγοντας που μειώνει τον πυρετό και χαμηλώνει τη θερμοκρασία του σώματος. Το περγαμόντο είναι ένα καλό αντιπυρετικό για μια σειρά από λόγους. Πρώτα από όλα, είναι ένα αντιβιοτικό, καταπολεμά τις μολύνσεις που προέρχονται από τους ιούς, τα βακτήρια και τα πρωτόζωα που προκαλούν πυρετό, περιλαμβανομένου της γρίπης (ιός), της μαλάριας (πρωτόζωο) και του τύφου (βακτήριο τύφου). Δεύτερον, ενεργοποιεί το μεταβολικό σύστημα και τις εκκρίσεις των αδένων, παρέχοντας ένα αίσθημα ζεστασιάς και επιπρόσθετη έκκριση (εφίδρωση), μειώνοντας έτσι τη θερμοκρασία του σώματος. Αυτή η διαδικασία μπορεί να μειώσει επίσης την τοξικότητα του σώματος μέσω της εφίδρωσης και να καθαρίσει τους αδένες και τους πόρους από τοξίνες που μπορούν να προκαλέσουν μια πληθώρα δερματικών παθήσεων.
Αντισκωληκικό: Σκοτώνει τα σκουλήκια, και είναι μια διακριτική και αρωματική επιλογή για τα παιδιά που έχουν προσβληθεί από σκουλήκια. Μπορεί επίσης να εφαρμοστεί  σε μη υγιή, μολυσμένη δόντια ή να χρησιμοποιηθεί ως στοματικό διάλυμα για να σκοτώσεις τα σκουλίκια του στόματος και να προστατεύσει τα δόντια από την ανάπτυξη τρυπών. Τα σκουλήκια του εντέρου μπορεί να οδηγήσουν στον υποσιτισμό και άλλες σοβαρές ελλείψεις όπως διάφορες μορφές αναιμίας. Έτσι η εξάλειψη αυτών των σκουληκιών, ειδικά στα παιδιά που μεγαλώνουν, είναι μια πολύ σημαντική εφαρμογή του αιθέριου έλαιου του περγαμόντου.
 Αντισπασμωδικό: Χαλαρώνει τα νεύρα και τους μυς, δίνοντας έτσι άμεση ανακούφιση από κράμπες, σπασμούς και άλλες επώδυνες συσπάσεις των μυών. Μπορεί να είναι σημαντικό για ανθρώπους σε χρόνιο βήχα ή αναπνευστικές παθήσεις, όπως και άσθμα, που είναι παρόμοιες με μια σπασμωδική αντίδραση.
Αντισηπτικό: Οι απολυμαντικές και αντιβιοτικές ιδιότητες του ελαίου περγαμόντου το κάνουν ένα καλό αντισηπτικό. Όχι μόνο προάγει την ταχεία επούλωση των πληγών, τις ρωγμές στο δέρμα και στις φτέρνες, τα έλκη, τα εκζέματα και τον κνησμό, αλλά επίσης προστατεύει τις πληγές από τη σήψη και την ανάπτυξη του θανατηφόρου τέτανου. Όχι μόνο θεραπεύει τις επιδράσεις των μολύνσεων, αλλά εμποδίζει και την ανάπτυξη νέων μολύνσεων.
Άλλα οφέλη: Το αιθέριο έλαιο περγαμόντου είναι επίσης τονωτικό, που σημαίνει ότι τονώνει το αναπνευστικό, το κυκλοφορικό, το πεπτικό, το απεκκριτικό και το νευρικό σύστημα, όπως επίσης το δέρμα και τους μυς. Είναι επίσης αποσυμφορητικό και χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από συμφόρηση και αναπνευστικά προβλήματα, κυρίως κατά τη διάρκεια βήχα και κρυωμάτων. Λειτουργεί ως αποχρεμπτικό για να χαλαρώσει το φλέγμα και τις βλέννες στις αναπνευστικές οδούς και βοηθάει στην αποβολή τους μέσω φυσικών ροών όπως το φτέρνισμα και ο βήχας, μειώνοντας έτσι τη συνολική ποσότητά τους και εξουδετερώνοντας κάποια από τα μικρόβια και τις τοξίνες που προκάλεσαν την πάθηση αρχικά.
Αν και η έρευνα είναι περιορισμένη σε κάποια από αυτά τα θέματα, οι επιδράσεις του αιθέριου ελαίου περγαμόντου στο αναπνευστικό και στο πεπτικό μπορεί να είναι πιο εκτεταμένες από ότι αρχικά πιστευόταν. Τρέχουσες έρευνες δείχνουν ότι η εφαρμογή του ελαίου μπορεί να είναι ικανή να εξαφανίσει το σχηματισμό πετρών στη χολή και να προστατεύσει έναντι κολικών, βρογχίτιδας, διφθερίτιδας και κακοσμίας του στόματος.
Καλλυντικά μας που περιέχουν έλαιο περγαμόντου:
-Serum προσώπου «Voya – My Little Hero», 30 ml
-Καθαριστικό προσώπου «Voya – Cast Away», 125 ml
-Καθαριστικό προσώπου «Voya – Cleanse and Mend», 125 ml
-Καθαριστικό προσώπου «Voya – Tottaly Balmy», 45 ml
-Κρέμα ματιών «Voya – Bright Eyes», 15 ml
-Κρέμα προσώπου «Voya – Me Time», 50 ml
-Μάσκα προσώπου «Voya – Maskerade», 50 ml
-Σκραμπ προσώπου «Voya – Love A Scrub», 125 ml
-Τονωτική λοσιόν προσώπου «Voya – Ritzy Spritzy», 125 ml
-Σκραμπ σώματος «Voya – Time to Shine», 200 ml
-Ανδρική κρέμα προσώπου «Ishga», 50 ml
-Καθαριστικό και απολεπιστικό προσώπου για άνδρες «Ishga», 100 ml
-Λάδι για το μούσι και το ξύρισμα «Ishga», 50 ml

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*