Η παχυσαρκία κοστίζει 2 τρισ. δολ. στην παγκόσμια οικονομία

paxusarkia

Η παχυσαρκία εξελίσσεται σε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα για την ανθρωπότητα. Σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Σε μια έκθεση 150 σελίδων, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, οι σύμβουλοι της εταιρείας McKinsey αναφέρουν ότι το συνολικό ετήσιο κόστος της παχυσαρκίας ανέρχεται στα δύο τρισεκατομμύρια δολάρια, που ισοδυναμεί με 2,8 %  της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής ετησίως.

Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στην απώλεια της οικονομικής παραγωγικότητας, στο κόστος για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και στο κόστος των επενδύσεων που απαιτούνται για να μετριαστούν οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας. Για να υπάρχει μια σύγκριση, αναφέρεται ότι το ετήσιο κόστος για την παγκόσμια οικονομία από τις ένοπλες συγκρούσεις, τον πόλεμο και την τρομοκρατία είναι 2,1 τρισ. δολάρια.

Όπως αναφέρει η έρευνα, εάν οι τρέχουσες τάσεις δεν αναχαιτιστούν, το ήμισυ του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού θα είναι υπέρβαρα στα επόμενα 15 χρόνια. Ο Richard Dobbs, επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης, δήλωσε: «Η παχυσαρκία είναι πλέον ένα κρίσιμο παγκόσμιο ζήτημα, που απαιτεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική παρέμβασης, καθώς κάθε μεμονωμένη παρέμβαση είναι πιθανό να έχει μικρή μόνο επίδραση από μόνη της.» Το πρόβλημα της παχυσαρκίας έχει πλέον εξαπλωθεί από τις προηγμένες οικονομίες στις λιγότερο πλούσιες χώρες κατά την τελευταία δεκαετία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει την παχυσαρκία ως επιδημία που συνδέεται με μια πληθώρα από μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου ΙΙ, ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες.

Οι συστάσεις της McKinsey περιλαμβάνουν μικρότερες μερίδες φαγητών στα fast foods, μείωση λήψης μεταποιημένων τροφών, επενδύσεις στην εκπαίδευση των γονέων, εισαγωγή υγιεινών γευμάτων στο σχολείο και στο χώρο εργασίας, καθώς και περισσότερη άσκηση στο σχολείο.

Η κατανάλωση τροφών από τη θάλασσα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Η σπιρουλίνα και η χλωρέλλα είναι φυσικά συμπληρώματα διατροφής τα οποία περιορίζουν το αίσθημα της πείνας αν καταναλώνονται συστηματικά, ενώ τα λαχανικά από τη θάλασσα και τα φύκια τείνουν να προωθούν το αίσθημα του κορεσμού στο στομάχι με αποτέλεσμα να χορταίνουμε με μικρότερες ποσότητες φαγητού. Οι τροφές από τη θάλασσα περιέχουν πλούτο βιταμινών, ιχνοστοιχείων και φυτικών ινών που μας βοηθούν να διατηρήσουμε ένα υγιές σωματικό βάρος.

Μέρος του άρθρου αναδημοσιεύεται από το www.naftemporiki.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*