Η κατανάλωση φυκιών στις περιοχές του κόσμου

seaweed_salad_recipe

Αν και καφέ, κόκκινα και πράσινα φύκια καταναλώνονται από όλους τους παράκτιους λαούς από τους προϊστορικούς χρόνους, η συχνή τους κατανάλωση έχει επιβιώσει έως τις μέρες μας κυρίως στις σύγχρονες κουζίνες των ασιατικών χωρών όπως η Ιαπωνία, η Κορέα, η Κίνα και οι Φιλιππίνες.

Στη Ιαπωνία ειδικά, τα φύκια έχουν πλήρως ενσωματωθεί στην καθημερινή διατροφή ενώ παράλληλα χρησιμοποιούνται και για τη δημιουργία γκουρμέ σπεσιαλιτέ. Παντού στην Άπω Ανατολή υπάρχει ένας πλούτος πολύ γνωστών παραδοσιακών πιάτων που ενσωματώνουν τα φύκια και αντανακλούν τη μεγάλη ποικιλία των εθνικών και τοπικών κουζινών της περιοχής. Μία εντυπωσιακή ποικιλία ειδών, που περιλαμβάνουν και τα μικροφύκη, χρησιμοποιούνται σε ένα ευρύ πεδίο φαγητών όπως σούπες, σαλάτες, επιδόρπια, πίκλες, σνακς και καρυκεύματα. Αλλού, είναι υπερβολικά συνδεδεμένα με την προετοιμασία ασιατικού τύπου γευμάτων, ειδικότερα του sushi, το οποίο έχει γίνει ένα παγκόσμιο φαινόμενο.

Ωστόσο, ενώ η συνήθεια της κατανάλωσης φυκιών ως μέρος της καθημερινής διατροφής έχει σχεδόν εξαφανιστεί στο δυτικό κόσμο, μπορεί ακόμα κάποιος να τη συναντήσει σε διάφορα μέρη. Για παράδειγμα, στην Ευρώπη τα φύκια χρησιμοποιούνται αρκετά στις τοπικές κουζίνες της Βρετάνης (Γαλλία), της Ουαλίας (Μ. Βρετανία) και της Ιρλανδίας. Στην Ισλανδία, το dulse τρώγεται σε αποξηραμένη μορφή ως σνακ ή ανακατεύεται σε σαλάτες, ζύμη ή γάλα, κάτι που συνηθίζεται εδώ και πολλούς αιώνες. Η τάση για την κατανάλωση φυκιών είναι ανοδική και χωρίς αμφιβολία οδηγείται από τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχουν για το σύνολο της υγείας.

Στην Ιρλανδία, υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις για μία γενικότερη αναβίωση του ενδιαφέροντος για την προσθήκη φυκιών στη μαγειρική, αν και ακόμα θεωρούνται λίγο παράξενα και εξωτικά. Στη Βόρεια Αμερική, η κατανάλωση φυκιών επίσης κερδίζει σε δημοφιλία, ειδικά στην Καλιφόρνια και στο Μέιν στις Η.Π.Α. και στη Βρετανική Κολούμπια και στη Νέα Σκωτία στον Καναδά, όπου επιλεγμένα αποξηραμένα φύκια είναι διαθέσιμα στα ράφια πολλών σούπερ μάρκετ. Μικρές διαδικτυακές επιχειρήσεις εμφανίζονται σε όλο τον κόσμο, που εκμεταλλεύονται το πλεονέκτημα της εύκολης διανομής των αποξηραμένων προϊόντων.

Στο επίπεδο της γαστρονομίας, τα φύκια έχουν αρχίσει επίσης να κάνουν αισθητή την εμφάνισή τους. Πολλοί από τους κορυφαίους σεφ της εποχής είναι ενθουσιασμενοι με τα φύκια και πειραματίζονται με τις γεύσεις τους, τις υφές και τα χρώματα, τόσο σε γνώριμα πιάτα όσο και σε νέες γαστρονομικές δημιουργίες. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό περιλαμβάνει την εύρεση ενδιαφέροντων τρόπων για την ανακάλυψη συνταγών που συγχωνεύουν διάφορες κουζίνες ή αναζωογονούν τοπικά πιάτα και διατροφικές συνήθειες παλαιότερων εποχών.

 

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*