Η θρεπτική αξία της σπιρουλίνας, μέρος 2ο

healthy-living-woman

Συνεχίζοντας την παρουσίαση της θρεπτικής αξίας της σπιρουλίνας αξίζει να αναφέρουμε ότι περιέχει πλήθος ευεργετικών στοιχείων όπως:

  • Λιπαρά οξέα: η σπιρουλίνα είναι πλούσια σε απαραίτητα λιπαρά οξέα τα οποία είναι τα «καλά» λιπαρά για τα οποία γίνεται λόγος τα τελευταία χρόνια. Το σώμα δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αυτά. Χρειάζονται για μία υγιή καρδιά, ένα υγιές νευρικό σύστημα και ειδικά για έναν υγιή εγκέφαλο (ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι περίπου 80% λίπος). Θα έχετε σίγουρα ακούσει για τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Ίσως έχετε ακούσει και για το GLA (το γάμμα-λινολεϊκό οξύ) και το DHA (το δοκοσαξενικό οξύ). Αν έχετε διαβάσει κάτι περί δίαιτας χαμηλής σε υδατάνθρακες ή τη μεσογειακή διατροφή, θα γνωρίζετε ότι η κατανάλωση τέτοιων υγιών λιπαρών, από πηγές όπως και το ελαιόλαδο, παράγουν εκπληκτικά αποτελέσματα για την υγεία του ανθρώπινου σώματος. Η σπιρουλίνα λοιπόν περιέχει αυτά τα ουσιώδη λιπαρά οξέα με σεβαστές ποσότητες, κυρίως GLA και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
  • Ασβέστιο και φώσφορο: η σπιρουλίνα είναι επίσης εξαιρετικά υψηλή σε ασβέστιο περιέχοντας πάνω από 26 φορές το ασβέστιο του γάλακτος, καθιστώντας την εξαιρετική για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τις εγκυμονούσες γυναίκες. Επιπροσθέτως, η περιεκτικότητα της σπιρουλίνας σε φώσφορο την κάνει ιδανικό συμπλήρωμα σε μία αγωγή επαναφοράς των ιχνοστοιχείων στα δόντια.
  • Άλλα ιχνοστοιχεία: η σπιρουλίνα περιέχει απαραίτητα ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο, χαλκό, σελήνιο και χρώμιο. Αυτά τα θρεπτικά βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, που είναι μόρια που απορροφώνται από το σώμα λόγω μόλυνσης, κακής δίαιτας, τραυματισμού ή άγχους και καταστρέφουν το κύτταρο.
  • Φυκοκυανίνη: μία ουσία που βρίσκεται μόνο στα κυανοπράσινα φύκη και έχει αυξήσει το προσδόκιμο όριο ζωής σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια.
  • Φαινυλαλανίνη: δρα στο κέντρο του εγκεφάλου που ελέγχει την όρεξη ώστε να μειώνει τις λιγούρες – ενώ παράλληλα κρατάει το ζάχαρο στα κατάλληλα επίπεδα.
  • Άλλες θρεπτικές ενώσεις όπως χλωροφύλλη, νουκλεϊκά οξέα RNA, DNA και αραχιδονικό οξύ (πολυακόρεστο ωμέγα-6 λιπαρό οξύ).

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*