Η εξημέρωση των ειδών της θάλασσας

seaweed

Λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι οι άνθρωποι άρχισαν να εξημερώνουν φυτά και ζώα για γεωργία, κηπευτική και κτηνοτροφία πριν από περίπου 11.000 χρόνια, θεωρούμε δεδομένο ότι περίπου όλη η τροφή μας καλλιεργείται ή εκτρέφεται. Σχεδόν το 90% όλων των χερσαίων ειδών τα οποία εκμεταλλεύεται ο άνθρωπος βρίσκονται σε παραγωγή τουλάχιστον 2.000 χρόνια. Από τη Βιομηχανική Επανάσταση (1760-1840), η αύξηση στα χερσαία εξημερωμένα είδη είναι ένα ισχνό 3%.

Από την άλλη πλευρά η εξημέρωση των ειδών της θάλασσας είναι μία πολύ πιο πρόσφατη εξέλιξη. Περίπου 430 είδη, ή το 97% το ειδών που σήμερα χρησιμοποιούνται, έχουν εξημερωθεί από το ξεκίνημα του 20ου αιώνα. Σε αυτό το βραχύ χρονικό διάστημα, η αύξηση έχει υπάρξει εκθετική και φαίνεται ότι έχει ακόμα πολύ μέλλον. Ο ρυθμός της εξημέρωσης των θαλάσσιων φυτών και φυκιών είναι αυτή τη στιγμή 100 φορές μεγαλύτερος από αυτόν των χερσαίων ειδών. Και αφού η βιομάζα στους ωκεανούς είναι μεγαλύτερη από αυτήν της στεριάς, η δυναμική για την εκμετάλλευση αυτής της πηγής είναι τεράστια.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, σχετικά μιλώντας, η εξημέρωση των χερσαίων οργανισμών ως ποσοστό του συνολικού αριθμού των ειδών που ζουν στο στοιχείο τους είναι πολύ λιγότερο εκτενής από την αντίστοιχη των θαλάσσιων ειδών. Από τα χερσαία είδη, μόνο το 0,08% των γνωστών φυτών και το 0,0002% των γνωστών ζώων έχουν εξημερωθεί, ενώ οι αριθμοί για τα είδη του νερού είναι 0,17% και 13% για τα φυτά/ φύκια και ζώα αντίστοιχα.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό. Ένας είναι ότι σημαντικός αριθμός χερσαίων φυτών και ζώων είναι δηλητηριώδης, ενώ πολλά θαλάσσια φυτά και φύκια είναι βρώσιμα. Στην πραγματικότητα, σχεδόν όλα τα είδη φυκιών είναι βρώσιμα και ελάχιστα είναι πραγματικά δηλητηριώδη για τον άνθρωπο. Ένας άλλος παράγοντας ο οποίος έχει έρθει στην επιφάνεια και που ενδέχεται να επηρεάσει σημαντικά είναι ότι τα θαλάσσια είδη είναι πολύ λιγότερο ευάλωτα σε ασθένειες και παθήσεις που μπορούν να μεταφερθούν σε χερσαίους οργανισμούς όπως ο άνθρωπος και τα εξημερωμένα ζώα.

Το φύκος Porphyra από το οποίο προέρχεται το Nori και καλλιεργείται εμπορικά στην Ασία, έχει μια παραγωγή πάνω από 1,5 εκατομμύριο τόνους, από τους οποίους το ένα τρίτο μαζεύεται στην Ιαπωνία. Από οικονομική σκοπιά, είναι η πιο σημαντική παραγωγή, αλλά με όρους ποσότητας, το Nori υστερεί σε σχέση με το Kombu και το Wakame. Το Kombu, ο γενικός ιαπωνικός όρος για το φύκος Saccharina japonica (παλαιότερα γνωστό και ως Laminaria japonica), υπολογίζεται ότι αποτελεί πάνω από το 40% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής φυκιών.

Η καλλιέργεια φυκιών ενέχει κι αυτή δυστυχώς κινδύνους για τα οικοσυστήματα της Γης, καθώς τα εμπορικά εκμεταλλεύσιμα είδη μπορεί να παραγκωνίσουν τα άγρια είδη και έτσι να μειωθεί η βιοποικιλότητα. Επίσης, η συχνή συγκομιδή τόσο των άγριων όσο και των καλλιεργήσιμων φυκιών, αν δεν την διαχειριστούμε σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε αντίξοες συνθήκες για τα ζώα και τα φυτά που ζουν σε ισορροπία με τα φύκια.

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*