Διατροφικές παραδόσεις και το κίνημα για τη διάδοση της υγιεινής διατροφής

Seaweed_farming_-Nusa_Lembongan,_Bali-16Aug2009_edit

Για πολλές χιλιετίες, οι πρώτοι κάτοικοι όλων των ηπείρων, ειδικά αυτοί των παράκτιων περιοχών, ωφελήθηκαν από τα φύκια διότι τα χρησιμοποίησαν τόσο ως τροφή όσο και για την καταπολέμηση ασθενειών. Τα τελευταία χρόνια πολλά κινήματα για τη διάδοση ενός υγιούς τρόπου ζωής έχουν αγκαλιάσει τα φύκια και την άλγη και έχουν διαδώσει τις ευεργετικές ιδιότητές τους. Κάποιες από αυτές τις απόψεις είναι σωστά θεμελιωμένες, τουλάχιστον από επιστημονική άποψη. Σε άλλες περιπτώσεις, πιθανώς στην πλειοψηφία τους, οι υποτιθέμενες θετικές επιδράσεις υποστηρίζονται με αναφορές στην παράδοση και στην ίδια εμπειρία. Υπάρχει πραγματική ανάγκη για έρευνα σε αυτό το πεδίο.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις που είναι δύσκολο να μην τις λάβουμε υπόψη. Είναι ευρέως γνωστό ότι ανάμεσα στους ανθρώπους που κατοικούν σε μέρη όπου η κατανάλωση σημαντικών ποσοτήτων φυκιών και άλλων τροφών προερχόμενων από τη θάλασσα είναι ο κανόνας εμφανίζονται λιγότερες περιπτώσεις καρδιαγγειακών ασθενειών και περιστατικών υψηλής πίεσης. Επίσης οι άνθρωποι αυτοί έχουν την τάση να ζουν περισσότερο. Αυτό το γεγονός έχει επίσης επισημανθεί από το 1927 από τον Ιάπωνα καθηγητή Shoji Kondo του Πανεπιστημίου Tohoku, ο οποίος ερεύνησε τη σχέση μεταξύ διάρκειας ζωής και διατροφής σε διάφορες περιοχές της Ιαπωνίας. Ανάμεσα στα ευρήματά του, τα οποία αργότερα επιβεβαιώθηκαν και από πιο πρόσφατες έρευνες, ήταν ότι στα νησιά της νοτίου Ιαπωνίας όπου η κατανάλωση φυκιών είναι υψηλή, το προσδόκιμο όριο ζωής, ειδικά των γυναικών, είναι γενικά μεγαλύτερο. Αυτοί οι πληθυσμοί επίσης έκαναν λιγότερη πρόσληψη θερμίδων, έτρωγαν λιγότερο ρύζι και χρησιμοποιούσαν λιγότερο αλάτι στο φαγητό τους σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Ιαπωνίας.

Κατά τη διάρκεια των αιώνων αλλά και στις μέρες μας λόγω της αυξητικής τάσης των κινημάτων για τη διάδοση της υγιεινής διατροφής, ευεργετικές ιδιότητες και ικανότητα να θεραπεύουν όλων των ειδών τις ασθένειες, από προβλήματα στο πεπτικό σύστημα μέχρι τον καρκίνο, έχουν αποδοθεί στα φύκια, στην άλγη και στα προϊόντα που φτιάχνονται από αυτά.

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*