Γνωρίζετε ότι…;

DSC_0020-1024x680

Τα φύκια είναι μία πολύ σημαντική διατροφική πηγή στην Ασία, ειδικά στην Κίνα, την Ιαπωνία και την Κορέα. Στην Ιαπωνία, αποτελούν περίπου το 10% της συνολικής πρόσληψης τροφής του πληθυσμού. Η ιαπωνική κουζίνα χρησιμοποιεί ένα πολύ μεγάλο πλήθος φυκιών με τα wakame, nori, kombu και hijiki να είναι τα επικρατέστερα. Τα φύκια τρώγονται ως σνακ, σε σαλάτες, χρησιμοποιούνται για την παρασκευή σούσι και χρησιμοποιούνται επίσης σε σούπες.

Είναι επίσης ενδιαφέρον το γεγονός ότι σε όρους συνολικής ποσότητας η καλλιέργεια φυκιών είναι πιο εκτεταμένη από κάθε άλλη μορφή υδατοκαλλιέργειας, συμπεριλαμβανομένου και της ιχθυοκαλλιέργειας. Ενώ περίπου 13 εκατομμύρια τόνοι υγρών φυκιών μαζεύονται κάθε χρόνο σε περίπου 40 διαφορετικές χώρες του κόσμου, το 95% της συνολικής συγκομιδής προέρχεται μόνο από 10: Κίνα, Βόρεια και Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Φιλιππίνες, Χιλή, Νορβηγία, Ινδονησία, Ηνωμένες Πολιτείες και Ινδία. Περίπου το 80% της παραγωγής φυκιών προέρχεται από την Ασία, με το υπόλοιπο ποσοστό να προέρχεται από την Ευρώπη και τη Βόρεια και Νότια Αμερική. Τα είδη καφέ φύκους επικρατούν (7,4 εκατομμύρια τόνοι), ακολουθούμενα από τα είδη κόκκινου φύκους (5 εκατομμύρια τόνους) και πράσινου φύκους (20.000 τόνους). Περίπου το 80% της συγκομιδής φυκιών προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση και το υπόλοιπο υφίσταται βιομηχανική επεξεργασία, π.χ. για χρήση στον τομέα της βιοτεχνολογίας. Προσεκτικές εκτιμήσεις υπολογίζουν τον αριθμό των προϊόντων που βασίζονται σε φύκια και σε ουσίες που προέρχονται από φύκια σε μερικές χιλιάδες, με ετήσιο τζίρο παγκοσμίως ανάμεσα σε 5 και 7 δισεκατομμύρια δολάρια.

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*