Ασταξανθίνη και καρδιαγγειακές ασθένειες

asta

Οι καρδιαγγειακές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων του εμφράγματος και του εγκεφαλικού, είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 17,3 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από καρδιαγγειακές παθήσεις το 2008. Από αυτούς, 7,3 εκατομμύρια θάνατοι είχαν ως αιτία τη στεφανιαία νόσο και 6,2 εκατομμύρια είχαν ως αιτία το εγκεφαλικό.

Παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή και η κατάχρηση αλκοόλ πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνοι για το 80% των στεφανιαίων νόσων και των αγγειοεγκεφαλικών νόσων. Επιπλέον, αυτοί οι παράγοντες οδηγούν σε αυξημένο σωματικό βάρος, υψηλή πίεση αίματος, δυσλιπιδαιμία, αντίσταση στην ινσουλίνη και υπεργλυκαιμία. Αυτές οι επιδράσεις είναι συνδεδεμένες με την ανάπτυξη της αθυροσκλήρωσης, που είναι η βασική αιτία των εμφραγμάτων, των εγκεφαλικών και περιφερικών αγγειακών νόσων.

Το οξειδωτικό στρες και οι φλεγμονές είναι ευρέως αναγνωρισμένοι ως  παράγοντες που συμβάλλουν στις αθηροσκληρωτικές καρδιαγγειακές ασθένειες. Η χρήση αντιοξειδωτικών, όπως οι βιταμίνες E, C και βήτα-καροτένη, ως προληπτικές θεραπείες έχουν αποφέρει μικτά αποτελέσματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον η ασταξανθίνη, η οποία είναι πολύ πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό και επίσης εμφανίζει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ερευνάται ως ένα υποσχόμενο συστατικό για την προστασία έναντι των καρδιαγγειακών ασθενειών. Έρευνες έχουν δείξει ότι η φυσική ασταξανθίνη μειώνει το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές, βελτιώνει το προφίλ των λιπιδίων, προωθεί την καλύτερη ροή του αίματος στα τριχοειδή αγγεία και μειώνει την πίεση του αίματος σε υπερτασικούς ανθρώπους. Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες σε αυτές τις μελέτες.

Ένα μεγάλο σώμα κλινικής και πειραματικής έρευνας καταδεικνύει ότι η ασταξανθίνη μπορεί να συνεισφέρει στη βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία.

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*